KOs UnTuK KAwen

TQ FOLLOW>> I FOLLOW U BACK

My Weeding Anniversary 31 Ogos 2012

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
I LOVE MY HUSBAND

Jumaat, 29 Mac 2013

Vietnam, Ho Chi Minh City- Part 2


Assalammualaikum…salam penghulu segala hari..hari ni lia nak citer part 2 bagi hari ke2  berada di Vietnam…


 (sementara tunggu bus posing lah dulu..itu biasa bagi perempuan kan hehehe)
(sebelum breakfast pung kena posing gak dulu agagaga)

Hari ke 2 nie lau ko org nak tau lia pg melawat Ke CU CHI (CU CHI TUNNEL)
haaa mesti tertanya tempat menda lok ar tu..tempat cuci kereta kah..ke cuci barang kemas …hehehe



Owh..tidak2 sama sekali CU CHI TUNNEL adalah antara tempat yang mesti ko org pergi kalau pergi ke Saigon, Vietnam..kenapa ek?? meh aku citer skit..tempat ni kira cam tempat sejarah dia org jugak lah…




Tempat ini dipanggil terowong Cu Chi ( Cu Chi Tunnel)  antara terowong bawah tanah yang hebat ciptaan Gerila Vietkong semasa peperangan dengan tentera Amerika dulu.  Ianya lebih kurang 70 km dari bandar Ho Chi Minh dan terletak di daerah Cu Chi. Tempat ini juga antara tempat yang paling ditakuti oleh Tentera Amerika sebabnyer kat sini bapak banyak jerangkap samar..leh kata jerangkap samar nyer aku negok pun seram..aku tak leh nak bayang cam mn lau org jatuh..perh darah memancut aku asew..auwww sakit nyolah…






kalau ko org nak tau ramai tentera Amerika yang mati  terkena jerangkap samar dan itu lah antara salah satu sebab Vietnam leh menang dalam peperangan ini pada tahun 1975.






Selama bejalan dalam utan kat Cu Chi nie aku asew amik masa 2 jam jugak lah..sbb banyak behenti si Ken bagi penerangan..pastu da dak office yang pg lalu masuk bawah lubang tikus tu..aku tak sangup nak masuk..aku takut.takut kang da hantu2 tentera nie ikut aku lik lak hehehe..jadi penat jugak lah bejalan lam cu chi nie..panas pun leh tahan jugak hukhuk… jadi meh aku menjamu anda semua dgn gambar2 aku kat sana ek..





 selipar nie lau ko org nak tau dibuat dari tayar yang dah tak guna..dia org wat jadi selipar..aku asew lau pakai betahun pun tahan lagi nie..cepat sape nak pg beli ek hehehe...


k lah..aku banyak gambar sebenarnya tp takan semua nak upload..bayangkanlah leh kata 30org ahli rombongan yang pg nie hampir  kesemuanya pun bawak kamera..pantang amik gambar ramai lah nak menumpangkan hehehe..jadi gambar berada di semua kamera org hehehe...k lah nanti sambung part 3 lak okie..


Yang Cute ^_^.
Liyana Alia




Selasa, 19 Mac 2013

Vietnam, Ho Chi Minh City- Part 1


Assalammualaikum…hari ni mood aku dah dtg nak cerita pasal pengalaman pertama aku naik kapal terbang and pg jejalan ke ho chi minh city, Vietnam… aku punya perjalanan bermula seawal 5 pagi..kul 5 pagi tu dah terpacak kat airport kuantan ni..sbb dari kuantan flight nyer kul 6.30 pagi berlepas ke KLIA..saat tu waaa rasa excited kan main lagi nak nak flight kan..kan..sambil berjalan menuju ke flight tu sambil tu sempat agy amik gambar seketul hehehe.. 


bila dah naik wooooo cam nie rupanya naik flight feeling sama cam naik bus je…Cuma time dia nak landing tu asew kecut perot skit..yang lain2 tu biasa..tp yang taunya..aku mabuk naik flight sbb bila dah sampai aku asew kepala aku pening giler nak muntah aku asew..maybe sbb pertama kali naik kowt…

sampai KLIA lepak kat sana lama gak sbb flight seterusnya ke ho chi minh kul 1 tgh jadi lama jugak lah berkampungnya kat KLIA tu…








dan tiba masanya kul1tgh berlepas ke hi chi minh perjalan amik masa dalam 2 jam je tapi aku kat atas sana rasa lama sgt sbb kepala aku dah tak tertanggung aku asew pening gila babas…hukhuk kesian kan kat aku nie hehehe…biasalah org kampong naik kapal terbang gini lh gaya nyer…








bila sampai je Vietnam..keterujaan tu makin menjadi2..tp satu insiden yang nak kata lawak pun leh jugak..nak marah pun leh jugak2..sampai2 je airport almaklumlah kita org pempuan nie tempat pertama mesti nak cari toilet dia..tp ko org jgn pelik lah toilet kat air port dia org tak da paip cam kita..dan pada aku air port dia bau hancing maybe sbb org2 dia semua hancing2 kecing tak basuh miahahaha…jadi cam biasa kita org masuk toilet tak da paip..jadi masing dah dapat agak sbb akak2 ofice penah da pengalaman pg china toilet takda paip gak..jadi diaorg stanbay dah botol kosong dalam hand carry…tp plzz berhati2 jgn bagi si penjaga toilet Nampak ko org tadah air masuk botol nanti lau dia Nampak dia punya marah cam singa..tp yang lawaknya berckp umpana itik ngan ayam lah..dia membebel sebb basah lantai toilet..yang kami  nie gelak je lah tak tau menda dia marah kan hehehe..jadi blah je pg cari toilet kat atas lak hehehe…

masa nak masuk laluan cek passport tu..dia punya imigresen ala bapak serius nyer..dia cek gambar kat passport pastu dia tgk muka kita..aku nie cuak gak..tak sama ke muka aku..aku nak senyum pun takut hehehe sbb takut  tak lepas..tp nasib lah muka aku comel jadi dia lepas gak hehehe…(perasan kan aku nie hehehe)..

jadi sampai2 je kat luar airport tu dah penuh dah kaum2 kerabat nyer menunggu pgg spandok..maybe ramai yang pegi melancong dan menggunakan khidmat tour guide sana..kita org disambut oleh tour guide kita org nama dia kenn..tp dia skit2 dah tau bahasa melayu sbb maybe dah selalu sgt org Malaysia datang dia jadi tour guide nyer kan..

past naik bus tempat pertama dia bawak ialah pejabat pos dia…aku tak tau ngat nape ramai org suka pg pejabat pos dia maybe sbb lama and unik kot..besar pun leh tahan lah kan…





WARGA KERJA LPSB (LKPP PROPERTY SDN. BHD)

pastu pg solat kat masjid apa aku lupa lak nak amik gambar…past solat kita org nie dah berjanji ngan sebuah syarikat perumahan kat sana..nama syarikat tu nama dia phu my hung..woo dia nie syarikat perumahan kira besar jugak lah..kita org al maklumlah ckp lawatan sambil belajar lah konon2 hehehe..jadi harus lah ada aktiviti disebabkan kami nie bahagian perumahan..jadi kami melawatlah syarikat perumahan..tp jgn tak tau Vietnam nie leh tahan jugak majunya..yang kaya sgt2 kaya..yang miskin tu mmg miskin…




lepas je pg melawat projek2 dia skit…kita org 

dibawa untuk pg makan mlm lak kat saigon sri penang..antara tempat makan yang halal kat vietan,nak cari makanan halal susah..tp da tempat makanan halal antaranya saigon sri penang nie lah....lepas mkn mlm tu baru pg check in hotel…nama hotel kita org duduk tu 
HOANG GIA HUY HOTEL



Keadaan sementara nak dapat kunci huhuhu


hotel kita org betul dekat dengan pasar mlm Ben Thanh Market
dia…kira kata turun je hotel terus leh Nampak dah pasar mlmnyer hehehe..kat sana jgn kata lah mmg murah lah barang nyer..tp kena pandai tawar menawar kalau leh tawar harga separuh dari harga yang dia letak kan tu ingat tau…

aku nak bagi tips…mata wang yang dia org guna kat sana.. Vietnam Dong, USD ngan RM kita..tp pada aku lebih baik guna mata wang dia sbb lau guna RM ngan USD mmg dia untung lah..dan utk mengelakan dari ditipu pastikan anda tau rate mata wang semasa berada disana yer..al maklumlah dia org ni kaki tipu juga..tp dia layan kita mmg ok tp ok tu ada makna nak kita beli barang dia lah..ok nanti aku masuk lak part dua ek kemana aku berjalan lak ok..


Yang Cute ^_^.
Liyana Alia

Jumaat, 15 Mac 2013

SEdAP SUARA sUAMI KU iNI..

Assalammulaikum..and selamat pagi semua...aku nie sebenarnya manyak menda aku miss nak citer kat belog nie..pasal aku pg vietnam, pasal aku dah dapat ank saudara baru..tp aku perlukan mood nak upadate pasal semua cerita itu hehehe..so hari nie aku nak ckp pasal pagi tadi on d way nak pg keja...

aku ngan encik suami nie sebenarnya...kalau duk lam keta...

sepanjang pejalanan..kita org suka melalak menyanyi... tak kesahlah lagu apew...

contohnya kalau aku start dulu.. sebenarnya ternyanyi je lirik tu..kalau aku tak habis nyanyi...
nanti encik suami akan sambung kasih habis..jadi aku pun aku turut serta mengalunkan lagu...suara aku tak sedap pun..tp suara encik suami leh tahan sedapnya..kalau pg karok pun aku suh encik suami jelah manyak nyanyi sebb suara dia best....

jadi pg td on d way nak pg keja..dia masuk keta je terus nyanyi aish senang hati lah tu...
hehehe..takpelah dia senang hati..jgn susah hati dah lah..nanti ngan aku2 pun susah hati...

jadi pg td aku suh dia nyanyi ckp nak rakam mula2 dia ckp tak yah lah video voice recoder dah lah..
tp aku ckp takpe tak amik muka penuh tepi je...jadi bila aku suh nyanyi dia dgn sendiri inlag idea nak nyanyi lagu pe pun tak tau...
jadi aku suh nyanyi lagu nie...

so leh lah nak layann...nanti da masa aku suh dia nyanyi lagi lagu len yek hehehe...


video




Yang Cute ^_^.
Liyana Alia



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...