KOs UnTuK KAwen

TQ FOLLOW>> I FOLLOW U BACK

My Weeding Anniversary 31 Ogos 2012

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
I LOVE MY HUSBAND

Selasa, 15 April 2014

Siap Tahu Cara Nak Amik Anak Angkat??

Assalammualaikum...

berikutan dari post semlm hari ni aku nak mencari jawapan plak pada persoalan di atas itu...disebabkan baby tak lama dah nak lahir..jadi aku kena cari lebih lagi maklumat..

maklumat berkenaan apa..

berkaitan mcm mn proses nak amik anak angkat tu..susah ke senang..

SATU

Apa beza amik anak angkat melalui JKM dengan amik anak dari tgn ibu/bapa si anak terus untuk dijadikan anak angkat??

DUA

Salah tak disisi undang-udang lau amik anak angkat tp tak ckp pada JKM??

TIGA

Siapa leh kongsi pengalaman apa step yang perlu untk amik anak angkat ni, dari dia mula lahir pe yang perlu kita buat??

KEEMPAT

Sapa2 tahun tolonglah jawab yer sharing is caring..

P/s: pada sape2 da pengalaman meh lah join sini kita story2 kongsi pengalaman..saya excited sgt dah nie...tak sabar nak timang anak..walau bukan anak kandung tp..sy tetap teruja...seperti sy yang akan melahirkannya..

Barang2 baby pun sy tak membeli lg..sbb tak tau nak mula dari mana..nak beli apa yang perlu..apa yang tidak..InsyAllah nanti weekend baru nak jejalan tgk2 barang baby.. alangkah bahagia nyer rasa keterujaan ini..kalau sebelum nie aku duk ikut akak ofice cari baju anak dia..but now aku pun leh sama2 mencari utk baby...terima kasih Allah..ko turunkan kepada aku perkara yang membahagiakan aku...tak terungkap rasanya..dan sekarang aku tengah menanti 17.4 nie baru nak scan utk tgk jantina baby..jadi nie wat aku lg tak sabar nak tau..tp aku harap he's a boy lah... ^_^



Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 

Isnin, 14 April 2014

Kalau Sudah Takdir Pertemukan Kita Syg Akan Ibu Sayangi Kamu Sepenuh Jiwa Ragaku Duhai Anak

Assalammualaikum...

Setelah hampir berbulan lamanya blog ini kutinggalkan gara2 tiada masa..lagi tiada mood untuk bermadah..tp hari ini..hati ini seperti ingin meluahkan..mencoretkan sesuatu untuk dijadikan kenangan..agar memory tentang ini tidak dilupakan...

bermula dengan hanya mengenali nama si ibu...yang punya memory pahit yang pada saat ini sedang menanggung segala rasa hanya untuk melahirkan seorg anak yg mmg tidak di inginkan nyer..kerana anak yg bakal dilahirkan ini hasil dari lelaki durjana yang tiada belas kasihnya terhadap insan bernama wanita..semoga segala perbuatan kejimu itu dibalas seadilnya...

apa kaitanya dia ngan aku....

 saat mendengar berita mengenai si gadis yg baru mengjangkau usia 20 tahun..anak yatim piatu yang teraniaya... hati ini tiba2 hiba,  terpangil utk mengenali siapakah si gadis malang ini..lg membuatkan aku ingin lebih mengambil berat kerana...waktu bersalinya sudah hampir dekat sekali..yang menjadikan aku lagi serius kerana anak yang bakal lahir nanti akan aku ambil menjadi anak angkat...dan aku berjanji akan aku sayangi kamu, jaga kamu sepenuh jiwa ragaku duhai anak..

hari ke hari hati ni kian resah memikirkan si anak yang bakal dilahirkan..walaupun bukan aku yg bakal melahirkan..tp perasaan excited,takut,sedih semua ada...sbb walaupun aku tiada diberi rezeki untuk melalui detik2 untuk melahirkan seorg insan yang bernama anak...tp aku sgt cemas dan rasa tidak sabar untuk melihat anak yang bakal dilahirkan...

Untuk suami tersyg..terima kasih B...segala pengorbanan B..kata2 semangat utk kita sama2 menjaga anak ini..rasa syukur tak terhingga dikurniakan seorg suami yang sangat memahami dan seorg suami yg sangat penyayang...

aku berharap segala nya dipermudahkan oleh Ya Maha Esa...terima kasih Allah....hadiah yang tak ternilai untuk diriku dan suami...InsyAllah aku berjanji akan membentuk insan ini menjadi anak yang soleh solehah..kata2 semangat dari rakan serta kenalangan sgt2 dihargai...AMEEN...

p/s: Bila tiba saatnya nanti aku akan postkan gambar si kecil yang bakal dilahirkan nanti..doakan aku dan suami..semoga dipermudahkan segala urusan..



Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 

Khamis, 2 Januari 2014

Permulaan Tahun Baru 2014

Assalammualaikum...

Untuk permulaan tahun baru 2014 semalam...en suami tetiba je demam panas kesian lak tgk...mula2 cirit birit..pastu terus demam cek suhu tinggi jugak...mula2 dah siap2 nak pg bukak kedai..tp dia ckp bdan tak sedap..perut sakit..aku suh dia bukak lewat skit..jadi aku soh dia tito..last2 kul 3 tejaga rasa dia peluk aish..mak ai panasnya badan cek kepala mmg sah dia demam...cian lak..terus suh dia makan panadol...ajak pg klinik dia tak nak plak... wisau jugak takut kesan dia cirit birit tu sampai dia demam...

aku tanya nape sakit perut dia ckp ari2 makan nasi dah makan baru perasan kat ayam tu da telur lalat...jadi aku asew mesti punca dari cirit birit tu sampai demam2...pagi tadi ingat dah kebah dah tp tak jugak...ajak pg klinik tak nak...wisau lak nak tinggal dia sesorg sbb aku kena pg keja gak,,,sbb last week dah cuti panjang...tak kan nak cuti lg...jadi amik keputusan suh dia duk umah akak dia..nasib akak dia cuti hari nie...nak biar dia sesorg kat umah mau tak tenang aku kat ofice nanti...

smlm duk jaga dia pun merengek cm budak jugak...cam tak larat sangat tgk nyer..dia ckp habis sakit2 satu badan..mintak tolong urutkan...kesian lak...tp dia nie degil puas ajak pg klinik tak nak...

aku nie mmg takut lau org demam sbb aku takut kalau org demam nie kan senang meracau..kang dia meracau ada aku lari sebb aku takut haha...jadi tgh2 mlm aku ckp ajak lik umah mak aku sbb lau pape kang senang..tp dia tak nak last2 aku ckp tito bukak lampu lah..lawak lak aku nie takut sgt haha...dlm kepala tu duk pikir yang mistik2 je..tah pape..

semoga b cepat sembuh ye syg...dan leh bukak kedai cam biasa lik..aku wisau jugak kedai tinggal lama2 sbb ari isnin baru nie dia pg kedai..da kesan orang kopak tapi tak lepas masuk...moga2 tak da pape lah tingal kedai lama nie...

Get Well Soon Dear Muuaahhh...

I Love You B 


Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 


Selasa, 31 Disember 2013

Goodbye 2013 And Welcome 2014

Assalammualaikum..



Sempena penghujung 2013 yg bakal melabuhkan tirainya dikesempatan ini aku nak ucapkan pada semua semoga lebih sukses di tahun 2014 dan menjalani liku2 dengan sabar..dan jadikan tahun 2014 lebih bermakna dah lebih maju jaya berbanding tahun 2013....

Kejap je pejam celik pejam celik dah langkah tahun baru..dan sedar tak sedar usia pun makin tua..kadang terpikir jugak adakah aku nie tahun ke tahun makin baik..dari segi amalan...pe perubahan yang aku buat utk majukan diri...tiap tahun pasang azam tapi tercapai ke tak.huhu aku je yg tahu...

utk tahun 2014 nie aku tak nak azam pape tp cuba untuk lebih baik dari tahun 2013...usia dah masuk 26 tahun 2014 nie..so paham2 lah mcm mana nak manfaatkan hidup ini dengan menda2 yg berfaedah..yg membawa kebaikan serta bekalan dunia akhirat..

jadi pada kalian semua marilah sama2 kita positifkan diri..sentiasa muhasabah diri kita sentiasa memikirkan untuk melakukan amalan yang baik..cuba utk menjadi seorg insan yang dalam dirinya ditanam nilai-nilai murni...

sedih mmg sedih..kadang terasa kematian tu sentiasa dekat ngan kita..tp amalan utuk dibawa bekalan tak seberapa..tp adakah kita cuba untuk tingkatkan amalan kita kan...so renung2kan...kalau ikutkan dalam hidup ni mcm2 menda kita nak kejar..and sedar tak kebanyakan yg kita kejar semuanya duniawi sahaja...so marilh kita fikir sejenak mahu apalah kita dalam hidup ini...

So Selamat Tahun baru 2014 ,semoga Allah sentiasa merahmati hidup kita semua..dan aku berdoa semoga Bumi Malaysia terus aman bahagia..Ya Allah Kau Lindungilah Malaysia dari ganguan anasir-anasir yang cuba menggangu gugat keamanan negara... Amin..

"SAYA BANTAH PERHIMPUNAN MENGGULINGKAN KERAJAAN"

Sumber dari En Google ^_^

Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 


Isnin, 30 Disember 2013

Liyana Alia & Tiara Fazlin Jumpa Harith Al-Fatih And Mommy nya ^_^

Assalammualaikum...

Saya lah Harith Al-Fatih ( Merah Tak saya (^_^)


Monday Blues Today..setelah hampir 6 hari aku bercuti menghabiskan sisa baki cuti tahun ini...jadi hari isnin nie rasa malas yang amat nak melangkah ke ofice...nasiblah hari nie ofice wat gotong royong bersih ofice sbb nak masuk tahun baru dah tak lama lagi...rasa kejap je dah nak masuk tahun baru dah..dan tahun 2014 nanti genap lah 3tahun aku kerja kat sini..sgt bangga dgn diri sendiri sbb dapat stay keja sini selama ini..and aku berharap tahun 2014 nanti aku bekerja dengan lebih semangat dan ikhlas , cemerlang, gemilang, tak terbilang haaa gitu hehehe....






ok lah kembali kepada tajuk...masa aku cuti ari2 aku da lah pg melawat my best fren 4 ever yang dah selamat melahirkan seorg baby boy orgnya sehensem nama nya Harith Al- Fatih...tp kita org dlm group pangil dia merah sbb dia mmg merah mcm udang kena bakar gitu hehehe....

Nak dijadikan cerita masa hari akikah si merah nie aku tak dapt dtg sbb da sepupu kawen..so memandangkan aku tak jenguk lagi si kecil merah nie aku plan nak dtg lah 25.12 time krismas bawak hadiah utk merah..tgk merah  pun dapat hadiah besar punta tak gitu mommy anis  hehehe....

Tp sonoknya sbb dapat jumpa si adik ku sorg tiara fazlin pun  join jugak tgk merah..jadi kami pun berpakat lah nak dtg tgk merah..tiara dan kali ke2 dtg tgk merah..tahap si tiara nie suka bau baby dari dia sampai dia pgg baby duk cium2 jugak katanya sedapnya bau baby...sampai makin lena si merah dapat kiss di puteri tiara hehehe... nampak gayanya tiara kena cepat lah kawen leh dapat baby nanti leh gomol hari2 lau baby tiara nanti mesti cantik mcm mommy dia jugak kan...

kalau nak tahu tahun nie ramai aku dapat anak sedara 2 laki 2 pempuan..aish sonok tgk kwn2 dapat baby..aku pun nak jugak tp tu lah rezeki tak da lg...sabar lah ye duhai hati..usaha kena lebih lg ok hehe..doa banyak2 semoga rezeki tu akan tiba...

Tahniah pada anis & suami ..Pada mommy anis selamat berpantang pastikan target nak berat badan sama mcm sebelum kawen tercapai yer..hehehe..and didik lah ank mu semoga menjadi ank yg soleh yang sejuk perut mommy kandungkan..aku nie takut skit nak pgg baby baru lahir..takpe nanti merah dah besar siap lah aku gomol dia..tp anak ko mmg hensem mcm apak dia sikit tak da muka mumy sory hahaha... =P

Papepun aku harap ko pun doakan aku cepat dapat baby yer biar cepat skit anak ko anak kawan,,nanti senang2 leh jodohkan terus wakakaka..kemain lagi angan2 aku melambung tinggi..hehehe.. so nie lah pic time aku pg melawat merah..tp mommy anis sowi lupa nak amik pic ngan u lah sbb excited tgk merah ngan tiara jew hahaha ...jgn marah ..^_^


Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 


Khamis, 12 Disember 2013

Saya Pun Mangsa Banjir Jugak ....=(


Assalammualaikum...

Genap seminggu banjir besar di kuantan...aku pun turut terkena tempiasnya..walaupun rumah selamat alhamdulillah...tp kedai suami naik air jugak sampai paras dada..sedih..rasa lumpuh seminggu kedai tak beroperasi..rasa tol duit tu makin nipis...dugaan besar buat diri ku dan suami ..tak tau kepada sape ingin diluah..tidak akan aku meminta2...tp sebaiknya aku akan cuba hadapi dengan redha... nasib lah dikurniakan keluarga yang memahami.. dapat hulur bantuan dari segi  tolong bantu mencuci pun syukur Alhamdulillah..hanya tuhan yang dapat balas jasa Ibu Abah..adik2..sbb tolong kemas2 kan kedai..jadi cepat skit encik somi boleh mula berniaga..Ya Allah ko murahkan lah rezeki kami ini Ya Allah...sedih nyer ku pendam sendiri tidak ku luah pun pada sape2..pada suami pun tak terluah sbb dia sendiri pun redha je..tak nak tambahkan beban dia..kami berdua cuma berharap kedai dapat beroperasi seperti biasa...nasib lah tak tengelam sampai atap..kalau tengelam mana lah nak cari modal nak ganti air con baru..=(

Ni keadaan masa air tengah naik..dari jauh je pic..mmg tak jangka tahun lepas paras tangga je tak masuk kedai pun..tp tahun nie paras dada dasyat tol..
Masa nie air dah makin nak naik kedai tol2 depan tali air nie lah jadinya...=(

Misi selamatkan barang2 elektrik yang kecik yg penting mesin rambut kena selamat dulu..

Keadaan kedai lepas air dah surut sayu hati..mula2 tgk...tp kami kan kuat..senyum tak perlu kata apa-apa =)



Selepas Ibu Abah Adik2 tolong dah bersih..tp sofa..almari semua tak leh guna dah takpelah nanti kita slow2 beli yg baru ye b..






suami sy tukang gunting rambut jew...rezeki dia hanya dari hasil berbakti dengan servis gunting rambut org  jer..jadi aku sebagai isteri kenalah memahamikan..semua dugaan nie Allah yang bagi tapi kami redha...so pada sape2 duk area kuantan..meh lah datang gunting rambut kat kedai suami saya..area tali air pertama permatang badak.. kat dinding da tulis KEDAI GUNTING RAMBUT FOZY..harga murah2 je sbb area kampung..lai..lai kehadiran anda amat dihargai hari nie baru nak mula operasi sbb dah siap kemas2 tp kena bediri lah lau tak cukup kusi nak duduk wat semntara nie yew..lagipun dah seminggu kedai tutupkan jadi nak taknak  kena jugak bukak....

4.12.2013 dalam kenangan..semoga Allah melindungi kami..amin..



Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 

Isnin, 2 September 2013

Selamat Hari Raya, Happy Aniversary, Merdeka..Merdeka..Merdeka...

Assalammualikum...salam pd semua bloger2 hehehe...

fuh lama tol asew tak update blog...sbb penyakit malas yang teramat sangat sedang menyerang wakakaka...tu lah tajuk entry gabung 3 skali org malas kan mmg cengini...

first asew nya tak terlambat lg nak ucap selamat hari raya aidilfitri kepada semua yg mengenali diri ini sekiranya penah merobek hati mana2 pihak..mohon ampun maaf di pinta yek... rasa nyer entry raya bloger mesti dah lama berlalu tp aku br nak wat entry..gabung raya haji skali leh dok hukhuk...

raya hari tu utk pertama kali nyer dipagi raya aku raya tanpa keluarga tercinta tp ngan encik somi and family dia..asew sedih gak mengenangkan ibu sesorg wat keja kat umah.. al maklumlh selalu tiap tahun ank pempuan sorg dia ni lah selalu tolong...tp tahun ni aku terpaksa akur sbb encik somi nak suh beraya ngan family dia dulu..sedih asew berat je tp sebenarnya dekat je kuantan jugak..tp tu lah raya ngan family mentua lah..mlm raya tu kul11 baru lik umah sbb tolong ibu masak2 dlu..tak sampai hati nak biar sorg wat keja...

tema aku tahun nie suami isteri ijau kau jah..hahaha aku tak plan pun main amik je plak aku wat baju tp tak pakai jadi bj tak pakai tu wat guna utk raya..jd bj encik somi je lah yang beli nyer..so jimat nie adalah beberapa keping je pic raya kami org sweet tak..hahaha..tp aku tgk pic nie aku asew bertapa makin membesar ngan jaya nyer diri ku ini..huduh tol @_@!!!!! Liyana Awak mmg gemuk tol...(kata2 yg terkeluar dr mulut sendiri hahaha...


Org salam nages..aku bantai gelak hahaha...segan kowt hehehe.. malu itew


Masuk lak part ulang tahun perkahwinan..aish pejam celik..pejam celik..setahun doh kami..rasa mcm baru je encik somi lafaz nikah..alik2 dah setahun..masa kejap tol berlalu... utk tahun pertama ni kami sambut bersama family smlm aku wat makan2 kat umah aku..jadi ajak lah family terdekat datang makan..semoga doa kalian berikan termakbul..ibu aku 2 minggu awal dah bagi hadiah beli ampayan yang besi tu hahaha..time ksh lah ibu tersyg..aku dah kawen nie hari2 lau leh nak jumpa ibu..kalau 2 hari tak jumpa hari ke 3 wajib pg jumpa ibu..perasaan kami anak beranak sama agaknya..aku lau 2 hari tak dtg umah ibu..hari 3 mesti ibu call haha..tanya da mn kdg call tak tau nak tanya pe..just tanya smlm pg mana..tu maknanya windu lah tu..tp tak pandai nak ckp sbb tak nak susah kan kami..tp aku ngan en somi dah biasa..nasib lah en somi sgt memahami..jd dia tak kesah anytime lau aku ckp je windu kat ibu 2 hari dah tak jumpa esoknya mesti en somi ckp esok kita tito umah ibu ok...kira umah ibu aku tu jd umah no 2 lah hahaha...

dah aku kan pengantin merdeka raya..so aku nak ucapkan selamat ulang tahun kemerdekaan yang ke 56 tahun.. jadi pada semua rakyat malaysia cintailah tanah air kita..kadang sedih aku tgk anak muda skang perasaan syg dan cintakan negara tu mcm tak da langsung...jgn lah nanti dah negara tak aman baru bak nyesal...mintak dijauhkan lah..harap2 Malaysia terus aman makmur sejahtera..

akhir kata dari saya majulah sukan untuk negaea ehhhyeww... ^_^

sebenarnya manyak menda nak citer tp mood nak bercerita tu tak da malas nak menaip pun bukan main malas lg..hadoi what happen to u liyana alia.. Adios   (@_@)


Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 



Isnin, 8 Julai 2013

MARHABAN YA RAMADHAN DATANG LAGI ^_^

Google Search ^_^

Assalammulaikum…

Semoga anda semua sihat2 hendaknyer..

Tingal berapa hari je lg bulan paling mulia lg dinantikan bakal tiba..utk tahun pertamanya aku berpuasa bersama en somi…excited pun da nie..aku harap bulan ramadhan kali nie..lebih banyak amal ibadat yang aku leh lakukan…banyakan berdoa..semoga semuanya berjalan dgn lancar..

kalau ko org nak tahu KEAGUNGAN RAMADHAN banyak fadilat nyer..sebagai perkongsian ilmu meh aku kongsikan seba sedikit yer…

KEAGUNGAN RAMADHAN:

Ø  Bulan yang penuh keberkatan.
Ø  Bulan yang namanya terakam dalam Al-Quran.
Ø  Bulan yang permulaanya rahmat, pertengahannya keampunan dan hujungnya adalah pembebasan dari azab api neraka.
Ø  Bulan yang ada di dalamnya solat tarawih dan Lailatul Qadar.
Ø  Bulan yang digandakan pahala bagi setiap amal kebaikan.
Ø  Bulan yang terakam sejarah kemenangan kepada umat islam.
Ø  Bulan yang diwajibkan berpuasa untuk meraih Taqwa.
Ø  Bulan yang syaitan diikat, syurga dihias indah dan ahli kubur direhatkan dari azab kubur.
Ø  Bulan yang dapat merapatkan Ukhwah dan Silaturahim.
Ø  Bulan yang diturunkan Al-Quran sebagai panduan untuk golongan Muttaqin
Ø  Bulan yang diharap setahun penuh itu adalah bulan Ramadhan.

RAMADHAN YANG BERKUALITI:

PUASA:
Ø  Puasa Zahir, pancaindera dan roh.
Ø  Dilaksanakan penuh kesungguhan.
Ø  Menundukkan nafsu berkaitan perut.
Ø  Mangawal nafsu & rangsangan syahwat.
Ø  Semakin aktif & Produktif.
Ø  Menatijahkan Taqwa.

SOLAT TARAWIH:
Ø  Dilakukan bukan sekadar ritual.
Ø  Dilaksanakan penuh kesungguhan.
Ø  Dilaksanakan dengan ikhlas & penghayatan.
Ø  Tidak gopoh-gapah @ sambil lewa.
Ø  Menatijahkan Taqwa.

TADARUS AL-QURAN:
Ø  Dilaksanakan penuh kesungguhan.
Ø  Membaca Al-Quran dengan Tajwid dan disiplin ilmu yang betul.
Ø  Menjaga adab-adab berkaitan Al-Quran.
Ø  Disemak bacaan oleh orang mengetahui
Ø  Bersedia dibetulkan dan ditegur
Ø  Menatijahkan Taqwa.

BERSEDEKAH &MENJAMU IFTAR:
Ø  Dilakukan dengan keikhlasan.
Ø  Elakkan dari riya dan kebanggaan.
Ø  Tidak mengungkit dan menyebut-nyebut.
Ø  Tidak menyakiti hati orang yang diberi sedekah.
Ø  Menyinkir sifat mazmumah dari diri.
Ø  Bersedekah dengan sesuatu yang terbaik.
Ø  Menatijahkan Taqwa.

Jadi dikesempatan ini..dibulan yang mulia Ramadhan..kepada semua yang mengenali diri ini..aku nak mintak Maaf sekiranya da wat salah ye..mintak dihalalkan segalanya..dan semoga Ramadhan kali nie lebih bermakna buat seleurh umat islam di dunia ini…SELAMAT BERPUASA SEMUA…AMPUN MAAF DARI LIYANA ALIA & MOHAMAD FAUZI ^_^


Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 

Jumaat, 21 Jun 2013

Hobi Paling Glam Abad Ini !!!!!

Assalammualaikum…

Salam penghulu segala hari…

entry hari nie pelik tapi benar…

‘AWAS’ sila jgn gelak ini serius ok huhuhu…

lau ko org nak tau..aku da hobby baru skang nie..hobby ala2 “back to kindergarten” hahah banyak seronok wei..ilang stress keja pun iya gak…aku nie minat gak bab2 kaler maler nie sebenor nyer..tp idak lah pro org kata amatur pun idok kot..tp saje suka-suka hehehe…kaler tak lawa pun tp asal leh kaler ok lah…

punca nyer masa aku pg umah akak ipar ku..anak sedara nie tadika jadi lau kami suami isteri dtg je mesti dia suka sgt..jadi ari2 sampai umah dia..dia ckp moksu2 kakak pandai kaler dah…cuba moksu tgk…aku pun layan kan je lah..aku ckp lah meh kakak tgk maksu kaler cantik ke tak..aku pun amik kaler tenyeh2 lah kaler..kalau budak2 tgk pada dia paling hebah dh aku nie..biasalah budak2 kan hehehe..ngan budak tadika leh lah dapat pujian..cantik nyer moksu kaler…kakak tak pandai kaler mcm moksu..dia amik kertas tu belari g kat ibu dia…ibu tgk cantik moksu kaler..hahaha malu aku..yg akak ipar aku pun ckp eh lawa awk warna yana..eh..eh..ehh..k.jue iye dok nie..punya hampeh mcm tu lawa..idok ler…



jadi mula dari hari tu eh mcm seronok lak kaler2 nie..dan penah ckp kat encik somi syg nak beli buku kaler lah..seronok jugak kaler2 nie…hehehe..tp aku telah di pangkah dgn ayat pedas..ngarut je syg nie..banyak menda lain leh wat lg…aku nie dia tak setuju aku beli gak..aslkan bukan guna duit dia udah hahaha.. jadi nyer jumaat lepas aku ke the store kp..kebetulan lak akak ofis aku nie dia cari brg2 stationery untuk ank dia..aku pun ikut lah gak..tgk da offer eh kaler 24 batang 8 inggit je murah giler stabilo ok gak kaler nyer..8 inggit je..nie mmg murah..pastu2 aku teringat dengan hobi terbaru tu aku pun sambar je lah kaler tu hahaha..pastu pg tgk buku mewarna lak..mula2 tak da yg minta..sbb banyak gambar power rangers otromen tak nak lah..aku nak cari yang buku kaler pic princess2 je..hahaha gurlz..gulrz kan mmg lah hahaha..jiwa nak yg cantik lawa2 je..dah mcm budak dah aku ngan akak opis aku..dia lak layan kan je..last2 jumpa gak buku nyer…



jadi hari jumaat mlm sabtu tu aku pun lik keja siap2 masuk kain dalam mesin..sesambil nak siap kain tu..aku pun mula lah hobi baru nie..laki aku mula2 geleng kepala je bila balik keja aku pgg plastik isi kaler ngan buku warna…

tp nyudah nyer…eh dia pun nyebok sama naik gak…nak jugak kaler nyer…siap berebut nak kaler dulu hahaha…jadi nie lah satu je hasil baru buat nyer hahaha..lawa tak lawa belakang cerita yg penting aku dapat kaler hehehe…

hasil nyer tadaaa....hahaha...





Yang Cute ^_^.
Liyana Alia 

Rabu, 19 Jun 2013

Puding Triffle Berniaga Kecil-Kecilan Jew..

Assalammualaikum....

Semoga bloger2 semua sihat sentiasa hendaknyer amin..

hari nie aku nak citer skit pasal mula2 nyer saje2 nak buat untuk mkn…nyudah nyer jadi bisness hahaha..pulaknyer encik somi yg tercinta nie mmg ringan tulang..pe je isteri dia wat dia nak je tolong..

nak jadi citer ari2 pg umah akak dia..aku nie bab2 makanan nie tak lah amik tau sgt..masa pg umah akak dia tu..akak dia ada bagi satu bekas pudding triffle nie..aku nie tak penah taupun kewujudan menda nie..dari akak ipar aku nie baru lah aku tau menda nie..jadi dia bagi kami somi isteri kongsi lah mkn…eh sedap pulok menda nie..mlm tu jugak bagi duit kat akak ipar mintak tolong beli..sebekas 5 inggt beli 2..amik tamak kan hahaha..menda sedap mmg lah…

past2 esok harinyer aku dtg office aku google pudding triffle nie..konon2 nak cari resepi sekali jumpa..eh mudah ngat membuatnyer..jd ptg lik keja je ajak encik somi singgah tunas manja beli bahan..dia mula ckp gak nak wat gak ke…aku pun ckp lh nak lah..senang je b..syg dah salin nie..kita try dulu bg k.jue rasa..lau sedap kita wat bisness suka2 hehehe..konon nyer lh.. jadi siap beli brg… sampai umah nyudah nyer esok nyer gak baru buat hahaha..biasalah mood mula2 nak mula tu mmg susah tp dah mula tu jalan lancer terus…

 jd cubaan pertama tu dapat lah dalam 7 bekas bulat tu..siap je tak sabar2 nak rasa nie..esok pepagi bukak peti b kita rasa cepat..pg breakfast kami pudding triffle dia ckp sedap syg…tp kita nyer custard nie cair skit..takpe nanti kang kita wat lagi..jadi aku agih2 lah bagi akak ipar rasa.. ibu aku asew.. ibu aku pun first time rasa..jd bila dapat pujian ckp ermm sedap yana..aku pun mula lah kobar2 nak niaga bagai hahaha.. buat lah siap beli bekas lg, bekas besar dadih tu dulu pastu2 mlm tu kat umah ibu aku jugak..aku laki bini buat hahaha..dapat dalam 20 bekas..esok hari abis aku kerah adik2 aku suh promote kat sekolah office dia org wakaka…dgn pakse rela bawak gak lh sorg 2 bekas  suh bagi rasa sape2 nak beli ckp ek..ptg terus lik umah ibu Tanya adik da sape nk tempah tak ada lah 4 bekas nak hahaha..duit gak tu hahaha..siap adk yg partikal tu ckp lau da org nak tempah utk buat jamuan besar2 nak ke amik…ahh sudah aku nie pening nk jawab ok ke idok Tanya encik somi dulu..en somi ngan bangga nyer ckp boleh chef fozy ada utk kacau kastard haaa..tergelak aku tgk suami aku semangat tol..hahaha..tp adik aku ckp lau da nanti dia ckp ek…

nie da jugak lah kwn2 beli satu 2 bekas..smlm akak ipar aku bawak 10 bekas licin habis dijual alhamdulilah,isnin baru nie aku da bawak ke office aku akak office aku mkn ckp sedap dia pun nak tempah..nak bekas besar…nak hari Jumaat nie..syukur alhamdulilah cikit2 pun rezeki tu masuk juga..sebenarnya kan nak serius sgt pun..en somi pun ckp takyah untung sgt balik modal pun ok dah..kita suka2 je kurang2 da aktiviti kita leh buatkan..waaa suka aku dgr..en somi aku nie mmg senang..aku tak suh dia buat pun..dia dah offer diri..takpe b masak kastard syg potong kek masuk bekas ok..hahaha aku pun on je lah kuikui…jadi dari hasil yang aku buat ari2 banyak gak..yang makan sendiri pun dah banyak mana aku tak tau lah hahaha..tp aku nyer triffle nie lain skit sebb aku isi dadih belah atas sekali..lau ikutkan resepi asl dia sampai jeli je atas tu..tp bila aku tgk past isi jeli sikit nak jula 2 ringgt asew tak tergamak..jd dapat idea tambah dadih jadi rasa dia sedap wooo..nak jual kat org pun tak ragu2 sbb penuh bekas kan…tak nak lah org ckp menda cikit je bekas je besor huhu..jadi kalau aku jadi pelanggan pun aku akan ckp cm tu gak menda tak padan ngan harga..so kita kena pikir pelanggan dulu customer always right…so esok mlm nak wat bekas besar tu sbb akak office aku tempah..rezeki2 alhamdulilah… ^_^


resepi nantilah aku kongsi ye…sbb resepi tulis da kat umah…takut salah lak kang ok…

 
Sebekas RM45.00 bekas besar nie ce tgk lawa + rasa dia lagi sedap hehehe 


Yang nie
RM 2.00 sebekas


yang nie tak siap lg..nanti da amik pic lain aku kongsi yer...

yang bulat tu sebekas 
RM5.00

yang bekas petak tu sebekas
RM10.00

jadi kot da sape2 nak tempah ke area kuantan sahaja ye leh lah tempah yer InsyAllah sy cuba wat yg paling sedap untuk anda ..



Yang Cute ^_^.
Liyana Alia


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...