KOs UnTuK KAwen

TQ FOLLOW>> I FOLLOW U BACK

My Weeding Anniversary 31 Ogos 2012

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
I LOVE MY HUSBAND

Khamis, 18 April 2013

POLITIK POLITIK POLITIK DAN AKU…???


Assalammualikum…selamat pg dan salam sejahtera….SALAM 1 MALAYSIA…. I LOVE MALAYSIA…PROUD TO BE MALAYSIAN PEOPLE ^_^


Ok aku nie nak ckp pasal politik tak lah arif sgt..tp ikut jugak lah..and politik dari sudut pandang aku ..politik nie susah nak di terangkan..sbb dia merangkumi banyak perkara…kadang2 menda kecik pun dipolitikan… tp walau mcm mn buruk sekalipun org perkatakan tentang kepimpinan kerajaan yang ada skang..aku tetap sokong kerajaan di bawah kepimpinan Dato Sri Najib..mungkin pada aku..pada sape2 yang anti kerajaan tu..patut bukak lik buku sejarah..and faham kan tol2 bukan mudah untuk kita capai ketahap sekarang nie..aku selalu bc kat FB ramai yang comment “Ini Kali Lah Kita Tukar”.. Pe tukar..Hello tukar bukan mcm tukar baju der… aku bukan nak tolak islam..tp pada aku kalau tukar pemimpin yang bakal ditukar tu mcm tak memenuhi kreteria je..past2 lak... seburuk2 pun pemimpin kita yang penting dia adalah melayu.. so pikir2 kan…

Dan aku pun tak suka utk ditukar..sbb tahap kebodohan pembangkang ngan pengikut dia lebih bodoh dibandingkan keldai?? kenapa aku ckp cam tu..hey suka lah aku nak kata..ko org duk kutuk2 takpe lak..ni blog aku suka hati aku lah…

sbb semua aku dah lalui..sape kamu2 nak kafir kan org..sape kamu2 nak tentukan mana syurga neraka seseorg.. sape kamu nak kata solat org tak sah..wei ada otak pakai lah… jgn sbb pakai lilit serban skit semua org angkat jadi ulamak lah…owh tidak bukan cam tu… kenapa aku marah sgt sbb perkara itu semua family aku hadapi..

ini berlaku pada abah aku sendiri.. yer mmg abah aku penyokong kuat UMNO..and di kawasan umah aku tu…aku asew ayah aku yang paling semangat..sepanjang tahun bendera BN dan UMNO mesti terpacak kat umah..bila dah koyak ganti baru.. stok bendera berkotak belakang umah..and kami sekeluarga sokong UMNO… tp manusia nie yang hatinye mmg busuk…kejadian nie berlaku abah aku pg surau and dia jadi imam.. bila tau je abah aku jadi imam..ada suara2 sumbang yang bunyi tak sah semayang berimamkan org UMNO..owh man kemon..jgn nak politik lah wei surau nie… tp abah aku teruskan jugak je..disebabkan abah aku jd imam da jemaah yang angkat kaki balik tau.. owh sgt rendah pandang kalian yang alim pada kami yg menyokong UMNO.. tp itu tak mematahkan semangat kami pun..sbb abah aku sujud pada Allah S.W.T yang satu jugak.. ko nak balik lantak pg ko org lah wei…

itu satu hal..satu hal g puak pembangkang terkangkang  nie ramai nyer takda adap sopan.. abah aku umo 50 lebih dah wei..tak reti nak hormat org tua ker…insiden berlaku bila dak kg yg anti sgt ngan family kita org nie..asl lalu je depan umah mesti dia  blow motor kuat..kuat..tak tau lah kenapa and ape sebb dia org marah sgt ngan kita org nie..abah aku just pandang je..tp tak puas hati..dak tu turun motor datang nak bertumbuk ngan abah aku…tp nasib lah abah aku nie da black belt taek won do..abah aku tepis abah aku tolak dak tu jatuh je..kalau ikut kan abah aku nak bagi je..tp kebetulan da org yang lerai kan..kalau tak patah dah aku asew kaki dak tu..dia nak sepak abah aku..tp dapat tempis..dia gak yang jatuh bergolek cam nangka golek kesian..masa tu mmg gaduh besar..adik2 aku semua naik angin..siap adik aku naik hantu dia pg lari bawak parang nak tetak je dak tu..tp abah aku and ramai lg tahan adik aku..masa tu siap polis dtg…skang dak yang kurang di ajar tu aku tak tau kemana..tak silap ke dalam dah kes dadah..

setiap tahun aidilfitri mesti kecoh jugak..sbb dia org suka baling mercun dekat umah pastu lari..dah banyak kali warning..hormat lah..umah kami ada org tua..nenek aku tu dah nak masuk 80 dah..asl bunyi mercun mesti terkejut dia sampai ketar2 badan..kalau aku pun marah… tp yang pelik nyer ank sape yang kepala dia..ank imam kampong..yang selalu kalau ceramah… nak citer buruk org..ckp pasal org je…wei anak ko tu tolong ajar skit..jgn sebok nak ceramah org anak2 sendiri terabur sini sana..org terawih dia sibuk main mercun..mmg tak hormat org langsung..bila citer pasal ank sendiri tau lak nak angin..tak leh terima hakikat..alasan biasalah budak..wei budak pew dah berbulu atas bawah..tu bukan budak..tu beruk tak faham bahasa… dah cm mn lah kami2 nie nak kata pembangkangkang nie boleh dicontohi..pastu bila kerja tau lak nak keja kerajaan..tp bangkang kerajaan..aku nie kalau lah ikut kan kebusuk hati..report je deme nie biar kena buang keja..tp kita da kepala otak jd pikir..jgn sama kan diri kita ngn org tak belajar camtu..tak gi tu…

kalau nak cerita mcm2 lg jadi..tp kita org nie kira kuat lah dah lali…alhamdulilah hidup kami makin hari..makin murah rezeki..mungkin sbb hari2 org mengata pahala dapat hidup pun bahagia je..abah aku wat bisness canopy..org bunyi gak ckp dapat rasuah tu leh wat bisness..eh..eh..lantak lah..kata lah pe nak kata..sbb aku asew mmg family kita org nie jadi perhatian wei..mcm artis huhuhu..famous ko jah..tambah umah org pertikai..mak aku sakit masuk sepital org ngata…owh mengapahkah.. tp abah ibu aku selalu ckp pedulikan je..susah nak tutup mulut org..lagi2 yang busuk hati…

Jadi aku untuk tahun nie pertama kali dalam hidup nak mengundi..mmg teruja sgt..jgn tak tau suami aku yg masa muda2 dulu tak amik port and tak mengundi pun..tapi bila masuk dalam family aku..dia turut teruja nak mengundi..aku selalu ckp kat dia…tanggungjawab tau mengundi nie..sbb abah aku nie..bijak pandai..(eh suka lah aku nak puji abah aku sendiri ko org kesah apa hal hukhuk)..dia cikgu, fasilitator BTN jugak, ahli UMNO yang sgt busy, mantan ketua kampun.. jadi kalau ckp bab politik nak beta ngan abah aku meh lah..comfirm ko org tak terjawab…huhu..

Ignore pic kami..tgk keadaan keliling umah banyak bendera kan ^_^


Yang Cute ^_^.
Liyana Alia

2 ulasan:

  1. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    BalasPadam
  2. yeahhh..family fiza pun kuat UMNO..
    Tapi..sayangnya kali ni,dun tg lumpur jatuh ke pembangkang :(

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...