KOs UnTuK KAwen

TQ FOLLOW>> I FOLLOW U BACK

My Weeding Anniversary 31 Ogos 2012

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
I LOVE MY HUSBAND

Rabu, 25 November 2009

nyum..nyum..yummy..slurpp...

AYAM PANGGANG CHE MID


ari nie aku da resepi nk dikongsi kan ngan ko org semua meh2 tgk ar..ari nie aku adik bradik mkn menu western food hasil tgn ku nie kan senang2 nak wat tau iaitu ayam panggang pe aku pun x tau bedal je lah pape nak ckp...so pade sape nak cuba meh ar..aku dapat resepi nie pun dari salah sorg blogger yg aku ikut follow dia nya blog nama dia x silap aku org pgl CHE MID asewnya...http://hamidah-surirumah.blogspot.com/(NIE BLOG NYA CHE MID) ditambahkan lagi masa aku tgk blog CHE MID nie, yg wat ayam panggang nie anak laki dia nama ayan aish leh tahan ensem nya hehehe..disebb kan terpikat oleh kehensemanya i2 aku tgk ngan ayam2 panggang dia wat pun ensem dan membuat air liur ku nie kecur...so aku megambil kata putus nak wat gak ayam panggang 2....so pg2 td aku pg pasar beli pape yg patut dan memulakn operasi penyediaan bahan sehingga lah siap semua nya..dibantu oleh adik aku sorg nie...amar...lap you lah amar....adik yg bek...tolong akak kesayangan ko nie hehehe..(ayat2 nak bodek je nie hehe) sib bek lah leh mintak tolong lau x mati keras lah aku sorg2 kat dapur wat ayam panggang 2 hehehe....tp resepi yg aku wat nie aku da menambah bahan sendiri sikit hehehe...nk biar lg sedap gi2...so lau nak tgk hasil nya tgk lah jeng2......

nie dia nya resepi sape2 nak cuba leh lah yek...

Bahan-bahan Ayam Panggang:-
Seekor ayam - berat 2300 gm
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar madu
1 kiub ayam
2 sudu besar gula
2 sudu besar campuran herba
1 1/2 sudu garam
(semua bahan campur sedikit air dan dikisar halus-halus)
Perap dalam peti sejuk kira-kira 1 jam 30min. Sebelum memanggang, sapukan ayam dengan mentega dan panggang kira-kira 1jam 30 min.


lia panggang ayam nie pada suhu 200 selama hapir2 2 jam gak hehehe...lia x tau nape lama lak maybe sebb guna dapur gas nya oven...

Coleslaw -.
Bahan-bahan:-
Suku kobis bulat
1 biji lobak saiz kecil
sedikit cuka
garam
mayonis
Kobis dan lobak dipotong atau racik halus dan direndam dalam air campuran cuka. Cuci dan toskan hingga betul-betul kering. Campurkan mayonis dan sedikit garam. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga waktu makan nanti
.
Kentang lenyek
Bahan-bahan :-
8 biji kentang dibuang kulit dan direbus. Bila empuk, toskan dan lenyek/tumbuk dengan anak lesung sampai halus.
Sosnya pula boleh buat sendiri tapi Che Mid dah beli serbuk gravy ayam knorr. Cuma ambil serbuk tu dan bancuh dengan air panas. Dah siap.
Kentang goreng - ( Beli dah siap, pas tu goreng)
sup cendawan .
sup cendawan nie lak aku beli yg dah siap ajew...aku bancuh isi air dah siap hehehe...kan senang..
so semunya siap disebab kan lambat sangat siap kan barang past2 ayam pun lambat masak...kita org luch td kul 5.00 ptg hahaha...amar dah merungut2..kerana kelaparan yg tidak tertahan lg hehehe...bila dah siap haa dia bedal over dos sampai nak duduk pun dah sendat kakaka...percubaan pertama jadi so leh lah aku cite kat ibu bila dah lik dari haji nanti ckp saya dah pandai wat ayam panggan buktinya jon tgk pic nie..hahaha...i love my parents so much...windu nya...x sabar tggu kepulangan dia org 4.12..ku menghitung hari nie tau hehehe...lalala...and last skali nak ckp pada CHE MID if dia baca mintak kebenaran gunakan resepi CHE MID yer..biar semua org leh cuba hehehe..pada semua selamat men cuba oky...


2 ulasan:

  1. Salam, maaf Lia che mid lambat check blog, asyik berebut pc dengan anak-anak dan sibuk sikit dgn urusan lain. Anyway, tahniah sebab berjaya buat ayam panggang tu!! tak susahkan.. cuma lambat sikitla..

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...